Transport av barn – morgenetappe

Ulike transportløsninger for barn
Ulike foreldre velger ulike løsninger for transport av sine kjære

Som hovedansvarlig for transport og leveranse av 1 stk småjente type trøtt, men aktiv fra rekkehus til barnehage har jeg høstet noen erfaringer vedrørende småbarnlogistikk som jeg gjerne deler med deg, kjære leser.

Da vi lærte om logisitikk på siviløkonomstudiet var det Just in time-prinsippet som ble fremholdt som optimal vareflyt i verdikjeden. Dette har jeg blandede erfaringer med. Just in time-vareflyt er krevende i de fleste sammenhenger, enten man skal sette sammen en bil feilfritt og fort eller sørge for å ha akkurat passe mye melk på lager i butikken. Det blir ikke enklere når “varen” er uberegnelig, motvillig og hissig.

Vær tydelig
En typisk morgen i husholdningen begynner med at Lilli og jeg kler på oss. Ofte glemmer jeg å ta på meg tøflene, men det er ikke noe problem fordi da stopper Lilli brått ved tøflene og peker og roper: Paaapaaaaa! Så plukker hun gjerne opp tøflene og kaster dem på meg før hun leder veien inn til sitt eget omkledningsrom. Slik poengtert og effektiv kommunikasjon er bærebjelken i våre morgenrutiner.

Drit i klesmoten
Ettersom jeg som regel er litt trøtt om morgenen synes jeg det er fint at Lilli velger ut sitt eget tøy, men jeg gir henne selvsagt et sterkt redusert utvalg av alternativer. Utvalget består stort sett av de få plaggene som ikke er dekket med snørr eller baconost. Forutseende foreldre vil ta høyde for uforutsigbare vaskesykluser og bruke en begrenset fargepalett ved innkjøp av nye klær. Grått, brunt og olivengrønt kan anbefales, men alle farger som minner om søle går i grunnen greit. Dette er farger som tåler hverandre og de fleste påkjenninger i ulike omgivelser. Moter er for folk med fritidsproblemer.

Pakk lett
Hvis ikke matpakken allerede er smurt av Lillis mamma pleier jeg å dyppe to brødskiver i en åpen boks med baconost før jeg folder skivene på midten og hiver dem i Ole Brumm-esken. Barn liker det de er vant til, og brødskive med baconost gir en god blanding av kalsium, fett, proteiner og karbohydrater. Ettersom brødskivene uansett vil bli spist etter brett og stapp-metoden er all dandering unødig. Frukt og grønt leveres separat hver mandag, og i den forbindelse anbefales ferdigpakkede poser med epler, pærer, gulrøtter og druer fra supern. De er enkle å hanke med seg på veien fra brødfjøla til yttergarderoben.

Pakk tett
Før i tida var trekk allment ansett som dødelig for små barn. I dag er vi litt mer avslappet, men alle barn må uansett alltid ha lue og votter, har jeg lest eller hørt et sted. Jeg pleier å slenge på en jakke og noen sko også for sikkerhets skyld. Siden Lilli ofte hentes i barnehagen av andre enn meg er det viktig at det ser ut som at Lilli har hatt på seg nok tøy på veien til barnehagen. Derfor velger jeg alltid snøstøvlene, finlandshetteluen og den tykkeste boblejakken med hette, uavhengig av vær og føre.

Bill. mrk. blekksprut
Ettersom Lilli er glad i å gå selv pleier jeg å bære henne ut i bilen. Livet er en reise, det er viktig å stoppe i veikanten og lukte på blomstene, noe Lilli er veldig god til (selv når blomstene er dekket av to meter snø). Men det er også viktig å ikke få sparken fra jobben fordi man aldri kommer på arbeid før etter lunsj.

For å unngå flere turer mellom bilen og huset trenger man dessuten ca. 3,5 armer. Til nød kan man klare seg med 2 armer, dersom

a) barnet hjelper til med å holde seg fast rundt halsen din og være rolig

b) matpakken og alt annet tilfeldig rask som skal med til barnehagen får plass i den lille ryggsekken som Lilli var så søt med den ene gangen hun ville bære den selv

c) pappa ikke trenger bærbar pc eller dokumentmappe på jobben

d) noen andre har gått ut med søpla

Disse punktene klaffer som regel på dager da det også er skyfri himmel, fri flyt i trafikken, noe interessant på tv og fred på jord.

Følg anvisningene nøye
I barnehagen er de flinke med faste regler og rutiner. Dette plukker barn raskt opp, og de er som regel ivrige i å formidle reglene videre til eventuelle avvikere. Skulle man for eksempel slumpe til å henge en sekk på feil knagg, ta av sko i feil rekkefølge eller glemme å la noen bære matpakken sin selv inn på kjøkkenet er det alltid noen raskt på pletten med hjelpsomme råd (hyl) og vink (spark) som styrer en tilbake på rett kurs.

Ikke glem å vinke
Etter at alt er korrekt stablet, stuet og levert er det tid for avskjed. Dette er et sensitivt øyeblikk for alle parter, men over tid forhandler man seg gjerne frem til et mønster som fungerer. For Lilli og meg handler det om at jeg skygger banen mens Lilli er opptatt med brødskive og melk ved kjøkkenbordet sammen med de andre barna, for deretter å dukke opp som troll i eske utenfor kjøkkenvinduet og vinke muntert til forsamlingen. Som regel vinker forsamlingen muntert tilbake, mens Lilli smiler overrasket, peker og roper Pappaa! Deretter kjemper hun seg bort til vinduskarmen og vinker entusiastisk mens jeg rygger sakte, smilende og vinkende bakover til jeg er rundt hushjørnet.

Dersom alt har gått i henhold til de nå nøye innarbeidede rutinene har jeg kun glemt enten

a) å gi en livsviktig beskjed til personalet i barnehagen

b) bilnøklene i en av Lillis snøstøvler

c) posen med frukt i bilen