Kategoriarkiv: Pappablogg

Quiz: Hva er det til middag når gutta er hjemme alene?

  • Noe enkelt
  • Noe latterlig enkelt
  • En sunn og spennende oppskrift funnet på en rosa matblogg med ingredienser som krever nettverksforbindelser i det tyngste grønnsaksmiljøet på Grønland Torg.

Riktig svar er opplagt.

Når mamma er utenlands, og storesøster er på fest, er det enkelt å bestemme hva Thoff og paps skal ha til middag: Det bør være varmt, kunne holdes i hånda og spises foran hjemmekinoen.

Vi snakker de tre p’ene i husets kjøkken, den endelige løsning på sult og savn: Pølse, pizza og pasta.

pizzapastapolse

Det er mye glede i en trestjernes middag, men enkel mat er uslåelig i hverdagen.

Ikke en god dag på jobben?

Stormberg-gründer Steinar Olsen får søkelyset midt i fleisen i dagens DN, hvor avisen lager en stor sak av en internvideo hvor han problematiserer bedriftens stigende sykefravær. Det blir nok en travel dag for Olsen i dag.

Jeg synes han kommer godt ut av det, tatt i betraktning at DN har lagt sin beste vrangvilje til. I Eva Grindes kommentar til saken kaller hun Olsens video en studie i dobbeltkommunikasjon. Etter min mening er Grindes kommentar en studie i sykefraværsdogmatisme. Når man tar opp en sak til drøfting er det naturlig å se på flere sider av en sak, selv når man er sjef. Å problematisere noe er ikke det samme som å dobbeltkommunisere, etter min mening.

I saken kjerne befinner det seg jo et veldig vanskelig spørsmål: Er jeg frisk, eller er jeg syk?

I dag morges hadde jeg en diskusjon med datteren min om dette spørsmålet:

Far: Nå må du stå opp.
Datter: Nei.
Far: Jo, vi må snart gå for å rekke skolen.
Datter: Nei.
Far: Jo.
Datter: Jeg vil ikke.
Far: Er du syk?
Datter: Um… … Ja.
Far: Hva slags syk?
Datter: Vondt i øynene.
Far: Blir det bedre hvis jeg slår av lyset?
Datter: Ja, fint.
Far: Flott, ute er det helt mørkt, så dette blir bra.
Datter: Paaappaaah…
Far: Sånn. Mush. Lett på liket.
Datter: Dumming.

Det hører med til historien at min datter hoppet lykkelig avgårde til skolen med vennene sine så snart hun hadde tørket sovesmulene ut av øynene. Noen ganger trenger man bare et lite tupp i toern for å komme over en kneik, og så blir alt så meget bedre.

Hvor relevant er dette for dagens diskusjon om sykefravær? Vel, min erfaring er at svaret på spørsmålet om man er frisk eller syk varierer i forhold til hva det koster oss å være hjemme i senga. Men akkurat dette med kostnader knyttet til sykefravær er en hellig ku i norsk sammenheng. Det skal ikke koste den enkelte noe å være syk i Norge. Kostnaden bæres av henholdsvis arbeidsgiver og/eller fellesskapet.

Og det er bra. Inntil et punkt.

Blant andre Bedriftsforbundet har tatt til orde for at vi trenger en justering av denne byrdefordelingen, slik at også den enkelte tar noe av kostnaden knyttet til kortidsfravær på egen kappe. Det kan gi en noe bedre balanse av insentiver, tror jeg.

Dessverre ville det hatt liten effekt på min datter. Hun er ikke så opptatt av penger. Men det er sjelden hun er syk i øyet når vi skal på Leos lekeland…

Den mest stressa tiden

pappajobber

I henhold til en britisk undersøkelse gjennomført av Samsung er vi mest stressa når vi er 35, og mest fornøyde med balansen i livet når vi 58.

Klemma mellom økt ansvar på jobb med stigende stillingsnivå og økt ansvar hjemme med små barn gjør folk i midten av 30-årene til vandrende vrak…

Jeg er 38. Om bare 20 år er jeg på høyden igjen. Det blir bra.

[Sukk]

Midtlivskrisen er visst en myte

Dette i henhold til Wall Street Journal (via Quartz).

Waiting for your midlife crisis? Relax. It’s probably not coming.

According to a growing body of research, midlife upheavals are more fiction than fact.

“Despite its popularity in the popular culture, there isn’t much evidence for a midlife crisis,” says Susan Krauss Whitbourne, a professor of psychology at the University of Massachusetts Amherst.

Oppløftende.

Bombadilla life

stuebord

Vi har sovet sent, vi har sett altfor mye på tv, vi har sloss og skreket til hverandre, vi har knust noen glass og vi har pissa i sofaen. Men alle lever.

En uke uten mor kan være en utfordring for en familie. Thoffen, Lilli og paps har krøpet tett inntil hverandre og brukt tegnefilm som psykofarmika. Det kan anbefales.

Leseglede avgjørende for leseferdighet

20131111-184646.jpg

Kom over en interessant artikkel på Atlantic om hvordan leseglede er svært viktig for utvikling av solide leseferdigheter.

Notabene til foreldre, lærere og andre som vektlegger utviding av ferdigheter uten å ta hensyn til hva som behager og motiverer barna til selv å oppsøke bøker for å oppleve glede.

Our data also convinced us of the importance of choice. Students should have regular opportunities to behave the way adult readers do and choose their own reading. They know the kinds of texts from which they will take pleasure. At the same time, teachers should expand the possibility of pleasure by introducing students to new books they might not select on their own.