St

TypografiI en fersk sjokkrapport avslører Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud at liten PC-skrift gir lavere produktivitet.

Når skiftstørrelsen reduseres fra 12 punkt store bokstaver – som er tre millimeter høye – til 8 punkts bokstaver på 2,4 millimeter, synker produktiviteten med hele 10 prosent.

– Dette er svært alvorlig for alle oss som bruker 10 punkts Arial, sier en frustrert blogger til sin egen blogg Badekarmonologene.

– Jeg kan rett og slett risikere at de fem leserne mine kaster bort masse tid på den lille skriften jeg bruker. Dette er tid de kunne brukt til å lukte på blomstene, være sammen med barna og finne en kur for kreft, tilføyer han trist.

Det er riktignok uklart hvorvidt forskningsrapporten tar hensyn til at ulike fonttyper har ulik gjengivelse av 12 punkts skrift. Dette kan gjøre at det er store mørketall blant alle de stakkarne som stotrer seg gjennom tekster skrevet i Arial Narrow og andre onde fonttyper.

Avisene er vanvittige effektivitetssluk
Enn videre er det også forstemmende å tenke på at lesere av aviser i over hundre år har måttet snuble seg gjennom 8 punkts standard brødtekst.

– Hadde det ikke vært for ineffektiviteten skapt av avisene så hadde vi trolig hatt løsningen på energikrisen i Midt-Norge for lenge siden, sier bloggeren til bloggen sin.

2 comments on “St

  1. Her setter du fingeren på et viktig problem. Jeg leser denne bloggposten over en uke at du skriver den, og det skyldes helt sikkert at skriften er så liten. Hadde du derimot valgt fontstørrelse 48 hadde jeg trolig ligget litt foran deg, og kunne hjulpet deg med å fortelle deg hva den neste bloggposten skal være om. Og tenk bare på om du hadde videoblogget. Da kunne du jo kort og godt ha flagget dine synspunkter i semafor. Trenger ikke tenke på fontstørrelse da, vet du. 🙂

    PS: Hvem bestemte egentlig at 72-deler av en tomme skulle være målestokk for skriftstørrelse i utgangspunktet???
    http://www.google.no/search?hl=no&lr=&defl=en&q=define:font+size&sa=X&oi=glossary_definition&ct=title

  2. Lars! Du har evig rett. Semafor er en misforstått og stemoderlig behandlet kommunikasjonsform. Som gamle Uranienborg-speidere hviler det et spesielt ansvar på oss for å bringe semafor videre til nye generasjoner. En video på YouTube burde kunne gjøre susen. Jeg skal se hva jeg kan skremme opp av kameraer og diverse.

    A

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.