Stor, stiv bygning

I anledning intensiv oppussing av rekkehus med vertikalt særpreg har jeg gjort meg noen refleksjoner omkring begrepene hus og høyde. I forlengelsen av grubleriet lanserer jeg nå en konkurranse. Bli med, vinn intet!

Smalt rekkehus
Med noe under 100 kvm fordelt på tre fullvoksne etasjer har familiens nye rede en vertikal-horisontalratio på 2. Seksjonens “impact” er altså dobbelt så stor sett fra siden, som sett ovenfra. Ikke akkurat en skyskraper, og ikke akkurat en flyhangar. Nok om det.

Husets dimensjoner har imidlertid gitt opphav til følgende undring: Nasjonenen Norge driver ikke så mye med høyhus. Snarere blir de fleste forsøk på å bygge i høyden aktivt motarbeidet.

Men samtidig er vi i ferd med å få et ganske høyreist selvbilde. Burde ikke bygningene våre følge etter?

Tradisjonsrik høyhus-hubris
Høye bygninger har i lange tider vært et populært virkemiddel for personer, institusjoner og regioner med behov for å tydeliggjøre og forsterke et bilde av seg selv som rettmessig ubeskjeden.

Pyramidene, Kolossen på Rhodos, fyrtårnet i Alexandria, Akropolis og ikke minst Babels tårn er tidlige eksempler.

Store, stive bygninger har blant annet gjort New York til det den er i dag (en tettpakket by med mye tunnelvind, blant annet).

Nye skyskrapere i Abu Her og Dabi Der er ferske tilskudd på stammen. Og snart kommer The Freedom Tower…

På tide å ta saken i en annen hånd
I Norge (NB. Et av verden rikeste land!) har vi foreløpig oppsiktsvekkende mange lave hus.

Hvorvidt dette skyldes at nordmenn lever i en kulturtotalitær vaginalstat som i tiår har systematisk undertrykket alle maskuline impulser, slik som drekka, pule, spy og slåss, er ikke lett å si. Jeg tør i hvert fall ikke si det.

Uansett er det mer enn mistenkelig at ikke Norge bygde en monsterskyskraper i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Det nasjonalet egoet var maksimalt oppblåst, timingen var perfekt. Men nei. Vi bygde en skibakke, en bob-bane og en jolle opp-ned med skøytebane inni. Det er rett og slett trist.

Konkurranse!
Derfor: I et forsøk på å muntre opp nasjonen og avstemme den profilerte del av kulturlandskapet med det profilerte kulturhovmotet lanserer nå Badekarmonologene konkurransen “Hva er Norges mest falliske bygning?”

Det er fritt frem for nominasjoner i kommentarfeltet.

Husk: Det er ikke størrelsen det kommer an på, men formen. Og stivheten. Og størrelsen, litt.

Mine nominasjoner er som følger:

Fra Oslo:
Tryvannstårnet
Uranienborg kirke
Oslo Plaza hotell

Fra huttiheita:
Færder fyr

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.