Sov deg lykkeligere, friskere og rikere

kattoghundsover

Nattesøvn er viktig, men hvorfor stoppe der? Høneblunden (alias The Power Nap) er undervurdert som kilde til mye godt, og som nevnt for noen år siden kan det være veldig lurt med en lur. Men hvordan får man dette til i en travel hverdag? Jeg har gjort litt research og laget en kort guide.

Hvorfor ta en lur?
Høneblunder har et dårlig rykte hos mange, og blir av noen oppfattet som at man sluntrer unna og kaster bort tiden. Kulturkonflikter mellom de såkalte arbeidsmaurene i nord og siesta-entusiastene i sør er et slikt eksempel.

Men høneblunder kan være produktive (og herlige). De reduserer stress, senker risikoen for hjerteproblemer, gir økt oppmerksomhet, konsentrasjonsevne og mer energi. Du blir med andre ord bedre i stand til å nå dine mål, holde deg i form og skape verdi.

Så hva venter vi på? La oss få rævva i gir med å slappe av.

Slik får du sove raskt
Metoder for innsovning er til en viss grad individuelle, og kun praktiske eksperimenter kan gi den optimale metoden for deg. Men her er noen tips som har fungert for svært mange:

  • Mykt og varmt: Myke klær, et mykt sted å ligge og jevn komforttemperatur er viktige ingredienser ved valg av omgivelser. Du kommer langt med en lang sofa og et teppe.
  • Mørkt og stille: Lys og lyd er elementer som vil forstyrre søvnen din, og de bør derfor unngås. Et par sovebriller og høretelefoner med hvit støy (there’s an app for that) løser dette problemet effektivt.
  • Tøm alle tanker: Noen tanker tømmes i do (nr. 1 og nr. 2), mens øvrige tanker tømmes gjennom meditative øvelser. Den enkleste og mest brukte (i yoga, meditasjon etc.) er å fokusere på pusten. Kjenn på kroppen som puster, tell aktivt innpust og utpust. Hvis du kommer ut av tellingen begynner du på nytt. Se flere pusteøvelser her.

Timing is everything
For best effekt av en høneblund bør den tas mellom 14 og 16 og vare i ca. 20 minutter. Hvorfor? Jo, nå skal du høre.

Som pattedyr er vi programmert til å sove flere ganger i løpet av et døgn, og det er særlig to tidsrom hvor kroppen er spesielt mottakelig for søvn: 2 til 4 om natten, og 2 til 4 om ettermiddagen.

Dersom du er kronotype A (våkner tidlig, sovner tidlig) er det optimalt å blunde i starten av disse periodene, mens dersom du er kronotype B (våkner sent, sovner sent) er det optimalt å blunde i slutten av disse periodene.

Men hvorfor akkurat 20 minutter? Vel, en søvnsyklus varer i ca 90 minutter og deles inn i fire faser basert på hjerneaktivitet:

  1. Innsovning: Dette er fasen hvor man gradvis mister kontakt med omverdenen, opplever drømmerøsk og milde hallusinasjoner.
  2. Lett søvn: Ingen kontakt med omverdenen, utgjør cirka halvparten av sovesykelen.
  3. Dyp søvn: Hjerneaktivitet spesielt langsom, personen helt borte, kan snakke og gå i søvne.
  4. REM: Drømmer vi kan huske forekommer i denne fasen, nær ved å våkne.

En såkalt Power Nap bør være så kort at man unngår å havne i dyp søvn. Dersom du vekkes under dyp søvn vil du være søvnig og omtåket i lang tid etter at høneblunden er over, noe som ikke er optimalt.

En blund på ca. 20 minutter er regnet som en god balanse, ettersom du da har fått tilstrekkelig lett søvn til å lade opp batteriene, men samtidig ikke har rukket å havne i dyp søvn. Sett derfor en alarmklokke som vekker deg når det har gått 20 minutter.