Rist dine egne kaffebønner

BønneUnder en liten ekskursjon til fjærran land (Gøteborg) i ferien snublet kona og jeg over en liten, men svært interessant kaffebutikk i sentrum. Butikken solgte ikke bare svært god, ferskbrygget kaffe fra en-kopps presskanner (slik alle kaffesteder med respekt for seg selv burde), men også kaffeplanter og rå (uristede) kaffebønner fra alle verdenshjørner. Halluleluja.

Min vakre kone kjøpte en spretten kaffeplante, og jeg kjøpte en kilo rå Columbia Excelso.

Tilbake i fedrelandet vippet jeg frem stekepannen og fyrte opp en håndfull av bønnene. Etter noen minutter med risting i tørr panne, først på sterk varme deretter litt svakere, hadde bønnene nådd min foretrukne brenningsgrad (et magisk sted mellom medium brent og franskbrent).

Så, etter en tids avkjøling (15 minutter på kald tallerken) og kontemplasjon (noen timer i en tett beholder) var de klare for kvernen. Deretter helte jeg 90 grader varmt vann over kaffen, og vips voila: P-E-R-F-E-K-T (om jeg må si det selv).

Selvgjort er velgjort på kaffefronten, og kan anbefales på det varmeste, særlig etterhvert som høstkulda setter inn. Nå venter jeg bare på at husplanten skal begynne å jobbe for maten. Dermed vil jeg være fullkomment verdikjedeintegrert på kaffefronten – fra kaffeprodusent til kaffekonsument i en og samme kaffetufs.

Lær mer om hjemmeristing her.

OPPDATERING: Kaffeplanten overlevde ikke inneklimaet i Rønning Andersens hushold. Den vil bli savnet.