Placebo virker, virkelig

PillerJeg har alltid vært en sterk i troen på placebo-effektens evne til å kurere brorparten av den industrialiserte verdens lidelser. (I utviklingslandene – eller rettere sagt: emerging markets – er det mer hardcore lidelser som preger tilværelsen enn her.) Tidligere har man trodd at placebo-effekten primært er psykologisk. Nå viser det seg at den psykologiske effekten har en hjelpsom “sidecick”: Gode gamle Onkel Endorfin.

Haken ved placebo-konseptet innen Gjør-det-selv-medisin (min foretrukne behandlingsform) er at effekten er fraværende med mindre du faktisk tror at du tar noe annet enn det du gjør. Dermed trenger man skjult inngripen fra en troverdig og omsorgsfull løgner, og da er vi jo i alle praktiske henseende tilbake i tradisjonell medisinsk behandling. For tiden har jeg heller ingen rundt meg som har omsorg nok til å lyve meg rett opp i ansiktet og gi meg en pille eller litt “ginseng” når jeg sutrer omkring med ukens uforklarlige lidelse. Bittert.

Heldivis har vi alltids kjærringråd – eller rettere sagt: Velprøvde råd fra kunnskapsrike amatørpersoner.

Følgende metoder er nå innlemmet i høstens planlagte behandlingsprogram på Andersens AkuttSanatorium:

Bihulebetennelse: Kok opp 1 1/2 liter vann m/1 tskj. salt, la det hele avkjøles, og trekk det inn i nesen.

Lindrende forkjølelsedrikk:
3 eggeplommer
3ss fløte
1 glass konjakk
15 dråper renset terpentin (apotek)
alt blandes og ta 1 ss av drikken hver time.
(advarsel: husk at renset terpentin er noe ganske annet en malerterpentin. Sørg for at du får rette sorten)

Hodepine: Væt et kjøkken håndkle, eller liknende i vann, deretter i litt eddik, bind det rundt hodet, og gå med det en stund.

Håravfall: Blanding av raspet løk og parafin skal angivelig gi nytt hår til skallede. Blandingen settes inn i hodebunnen, virker mens en sover og vaskes vekk dagen etter.

Kviser: Tilskudd av sink kan få kvisene vekk. Spesielt for menn da de ofte har mangel på sink, ettersom de mister en del ved hver sædutløsning.

Søvnløshet: En liten pose med tørket humle under hodeputen hjelper mot søvnløshet. (NB. I mangel av tørket humle (hvor f… får man tak i det forresten?) planlegger jeg å bruke en flaske Ringes pils, som også inneholder humle. En mindre bieffekt vil trolig kunne være vondt i nakken.)

TeknostressUndertegnede kunne med dette ha sett frem til en sykdomsfri og produktiv høstsesong foran pc’en hadde det ikke vært for djevelen over alle sykdommer i min bransje: Teknostress. Ingen placeboeffekt eller kjærringråd jeg kjenner til kan tilby noen kur for teknostress. Jeg har prøvd alle naturmidler jeg kan komme på, fra Kong Alkohol til Hode-mot-hard-overflate-teknikken. Hvis noen der ute har noen gode erfaringer med behandlingsopplegg så ikke nøl med å gi en fløyt.