Bokanmeldelse: Naturligvis kvinnelig interiør

undertøyskuff
Utpreget kvinnelige interiører kan noen ganger føles som å bo i en undertøyskuff

Interiørboken “Naturligvis” gir deg tretten lyse, norske interiører til inspirasjon. Boken har mange interessante ideer og egner seg godt som julegave. Men pass på hvem du gir den til.

Kontraster fryder
Forfatteren skriver i forordet at konstrastene mellom ulike stilarter, samt mellom det naturlige og det skapte er spennende. Her er jeg hjertens enig.

Interiørene i boken gir også flere interessante eksempler på slike kontraster der slitte, rustikke og grove overflater i tre, tekstil og stein parres med glinsende glatte overflater i krom, porselen og glass.

Selv om dette er en interiørtrend som er veldig i tiden, gir den likevel et inntrykk av tidløshet og flyt som virker mer bestandig enn ferdigpakkede og ensrettede interiørtrender som rendyrket 60-tallsretro, bauhaus eller shabby chic. På sett og vis er det en stilart uten en bestemt stil. Veldig postmoderne, und so and so.

I lys av dette er det ikke altfor skjemmende at mange av de trofaste møbelklassikerne er godt representert. Spesielt populære er som vanlig kryssfinerstolene til Arne Jacobsen (jeg talte 23 stykker) som tydeligvis har overlevd de tilsynelatende drepende kommentarene til vår regjerende statsministerfrue fra noen år tilbake. Syv Eames-stoler og like mange Talomeo-lamper er også nevneverdig. Men det er jo både vakre og funksjonelle møbler, så det er gode grunner til at de er populære.

Utstudert tilfeldig
Når forfatteren i forordet også skriver at det er noe enkelt og naturlig over hjemmene som er valgt ut til boken er jeg ikke helt enig. Noen av hjemmene ser riktignok ganske naturlige ut. Men alle sammen – og noen i overveldende grad – har noe utstudert tilfeldig over seg.

De utstråler etter mitt skjønn den samme naturlige enkelheten som oppstår når ungdom bruker en time foran speilet med et batteri av hårprodukter for å skape den perfekte “rett-fra-puta-gir-blaffen-i-håret”-sveisen. I den grad det er dette inntrykket som er tilstrebet har man lykkes godt.

Hønevelde
Av de tretten norske hjemmene som er valgt ut til boken blir tretten frontet av en kvinne, til tross for at det i tekstene fremgår at det bor menn og barn i de fleste av dem. Dette fremstår som påfallende reaksjonært i mine øyne.

Fortsatt er det nok slik at kvinner – også i likestillingslandet Norge – styrer sine interiører med hard hånd. Men dette er en tendens jeg håper vi er på vei bort fra. Dessverre gir ikke denne boken noe bidrag i så måte. Tvert imot.

Tross maskuline innslag i form av røffe teksturer og materialvalg er det nesten alltid et eller annet uforklarlig pyntedill tilstede som evner å kaste en klissen femitåke over alle interiørene.

Pass på
Og det er nettopp på bakgrunn av dette allestedsnærværende femi-dillet at du bør passe på hvem du eventuelt skal gi denne boken til.

Heldigvis er det enkelt å finne ut hvem gaven passer for. Hvis den tiltenkte mottakeren ligner på én (i praksis blir det automatisk flere) av de velpolerte, kvinnelige interiørskaperne på sidene 8-9 så er det bare å gi full gass til kassen. Like barn leker best, som det heter.

Men hvis den tiltenkte mottakeren har ustelt hår, slitte klær eller sågar en kølle dinglende mellom beina så er det min klare anbefaling å lete videre.

For de maskulint interesserte
Maskulint interiør har noen kjennetegn som det kan være verdt å legge seg på minnet dersom du ønsker å finne en bok som lener mer i den retning:

  • Masse mørkt treverk, ikke lyst
  • Masse mørkt skinn, ikke lyst
  • Jordfarger, ikke regnbuefarger
  • Teknikk og elektronikk skal vises frem, ikke gjemmes
  • Samlinger skal også vises frem, ikke gjemmes (det være seg platesamling, filmsamling, kamerasamling, knivsamling, frimerkesamling etc.)
  • Sportsartikler skal også vises frem, særlig hvis de er gamle og arvet
  • Det må være bokhyller med ordentlige bøker, ikke store bokstaver som staver HOME og teatralske stabler med bildebøker på salongbordet
  • Blonder er kanon på kvinneundertøy, men få menn ønsker å være permanent bosatt i en undertøyskuff
  • Blomster er best i svært små doser
  • Hvis det henger noe på veggen som ikke er i en ramme, så bør det være enten en knagg eller en flatskjerm

Vær oppmerksom på: Jeg får tilgang til å lese denne og enkelte andre bøker gjennom å være en Lesevenn i Ark Bokhandel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.