Hvordan ikke ha det bra på kontoret

rot

I anledning min årlige høstdepresjon har jeg latt meg inspirere av Ali Hales liste med tips til å skape deprimerende kontoromgivelser. Her er en oppskrift på hvordan du minimerer komfort og trivsel på kontoret, slik at innemiljøet står til utemiljøet og humøret forøvrig:

Feng Shui er for fehoder m.fl.
Det finnes de som tror at såkalt “chi” fyker omkring i interiørene våre og lager kvalm. De KAN være inne på noe, og i så tilfelle kan vi trekke veksler på denne “chi” i skapingen av kjiphet omkring oss. Nøkkelen er å tenke baklengs. Her er noen hovedpunkter:

Be om å få sitte i åpent landskap, helst med harde gulv og uten skillevegger.

Let etter en arbeidsplass i de mest trafikerte områdene i kontorlandskapet, slik som ved utgangsdører, toalettet, kopimaskinen, vannkjøleren og lignende. Sørg for å sitte med ryggen til trafikken slik at alle ser hva du holder på med og slik at du ikke kan gjemme deg bak pulten din.

Hvis noen av dine kolleger har plassert planter i nærheten, drep dem (plantene, altså).

Hvis det er speil i lokalet, sørg for at de reflekterer “chi” fra døren og mot ryggen din. Hvis det ikke er mulig, knus dem.

Forstyrrelser er fantastisk
Hvis du har plassert arbeidsplassen din riktig vil det ikke skorte på forstyrrelser i løpet av dagen. Men det er uansett en god ide å oppmuntre til kontakt med kolleger ved å spenne ben på dem, spre falske rykter og/eller rape/prompe høylytt.

Hvis du snakker høyt til kollegene dine vil de også snakke høyt til deg. Jo flere som opptrer på denne måten, desto mer støy klarer dere lage.

Sett høyttalerne på pc’n på full guffe og konfigurer Outlook til å spille av en lyd hver gang du får en e-postmelding. Velg gjerne en lett gjenkjennelig lyd, slik som for eksempel et froskekvekk, et pistolskudd eller et kykkeliky.

Skaff deg en pc med en skikkelig støyende vifte. Ved å feste en liten, tykk papirbit mellom viftebladene oppnår du samme motorlydeffekt som når du satte en pappbit mellom tråsykkeleikene da du var mindre.

Skaff deg en elektrisk blyantspisser og bruk den på kulepennene til dine kolleger. Ikke glem å legge pennene tilbake på gulvet der de hører hjemme.

Det er bare fint hvis kantina er i samme åpne landskap som arbeidsplassen din, spesielt hvis kjøkkenet er bemannet av hissige albanere som alle sammen er hypp på den samme resepsjonisten.

Skru på en radio, finn P4, skru opp volumet.

Ergonomi er egentlig unødvendig
Hvis du kan stille inn stolens høyde, dybde og vippestyrke trenger du en ny stol. Du bør finne en hard plaststol med fire stålben, en sånn som kommunen forsøkte å knekke læringsevnen din med da du gikk på grunnskolen. Tilsett tegnestift.

Skrivepulten din bør heller ikke kunne justeres på noe vis, med unntak for justering som er defekt. Hvis pulten din klapper sammen hver gang du klikker på musa er det et pluss.

Slukk lyset
Du er kanskje ikke klar over at vi har både miljøkrise OG finanskrise?! Kort sagt: Spar strøm! Hvis du sitter foran pc’n hele dagen trenger du ikke annet lys enn det du får fra skjermen. Dagslys er for planter, og de har du allerede drept.

Der det er roterom er det hjerterom
Husker du i gamle dager da morra di ba deg rydde rommet? Vel, morra di jobber ikke her – og godt er det. Rydding er det siste du trenger hvis du vil ha det utrivelig.

En printer er et uunnværlig roteredskap. When in doubt: Print (anything). Print saker fra nettavisene. Print i farger. Print feil og print en gang til.

Hiv litt papir rundt deg. (Gjør det med en gang! Kom igjen! Der ja, du kjenner at det virker?) Det blir enda bedre hvis du krøller det og aller best hvis du makulerer det før du kaster det rundt deg. Hvorfor ikke ha en støyende makuleringsmaskin ved pulten? Du trenger ikke papirbeholder under, bare spark frynsehaugen unna.

Brukte snørrkluter. Kan aldri få for mange.

En kopp kaffe? Søl litt på bordet! Tørk sølet ved å rulle datamusa rundt i kaffepytten.

Frukt er sunt, og epleskrotter får plass hvorsomhelst. Spre sunnheten.

Oppmuntringer er oppskrytt

Noen har glede av familiebilder og annet surr på kontoret. Slike kan du kaste pil på (bildene også). Men hold deg forøvrig unna alt som kan muntre deg opp i hverdagen.

I tillegg til søppel, støy, defekt kontormateriell og aggressive kolleger bør du i grunn ikke omgi deg med annet enn dårlig lukt.

2 comments on “Hvordan ikke ha det bra på kontoret

  1. 🙂 Fader, nå ble jeg oppmerksom på min egen latente kontordepresjon. Jeg har kontor i fjerde vendt mot E18 forbi Sandvika. (Med andre ord er vinduet for lys, ikke lufting). Skjønt lys november…..

    Jeg sitter dessuten med ryggen mot korridoren, slik at alle passerende kan se hva jeg arbeider med. Alle passerende er alle andre, fordi jeg har kontor ved hovedinngangen. Ryggen mot korridor og passerende fordi stikkontaktene i visdom ble plassert… ja, der de er er.

    Rett utenfor døren står et monster av en kopimaskin og skriver som 50 andre kollegaer bruker til milelange byggtekniske dokumenter. Hele dagen. Jippi. Og feil på strømkursene i bygningen gjør at lyset (!) går av og på i løpet av dagen.

    Wehei:)

  2. Dette er en av de beste implementeringene av depp-retningslinjene jeg har hørt om på lenge. Du har vunnet min ektefølte sympati og en gratis kaffe neste gang du er i nærheten av den amerikanske ambassade (jeg sitter over gaten, langt opp i luften og langt inne i en gang, med døren lukket, gjemt bak en kopp kaffe og det jeg på gode dager velger å kalle en bart.)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.