Hvordan bruke tid og krefter riktig

funny-to-do-list

Det er forskjell på å ha riktig mye å gjøre, og å gjøre mye riktig.

Vi er inne i en travel tid. Min sedvanlige høst- og vinterdepresjon er i ferd med å gli over i en gryende vårdepresjon, og mellom dagenes mange aktiviteter får jeg såvidt tid til å drikke for mye kaffe.

Men denne listen over prioriterte daglige gjøremål for pr-folk på PR Daily fikk meg til å stoppe opp og reflektere litt. Som arbeidstaker er det ikke alt som står i ens makt. Prioritering av arbeidsoppgaver i arbeidstiden er derfor et tema jeg kanaliserer til andre fora. Men egenutvikling påhviler jo en selv – i mitt tilfelle meg. Og hva gjør jeg på dette feltet?

Spørsmålet er interessant å forfølge over tid, og kanskje hente inn noen tilbakemeldinger på. Derfor disse fattige ord til arkivet og spesielt interesserte.

Dette opplever jeg for tiden som fruktbare vaner

Lesing: Bøker, essays og artikler av alle typer er kilde til brorparten av det jeg vet. Jo mer jeg leser, desto mer blir jeg kjent med. Det er en utrolig billig, rask og givende måte å utvide horisonten på og holde seg oppdatert. Eneste problemet er at huset mitt er for lite til å lagre alt mulig rart. Heldigvis finnes det gode alternativer i form av eAvis, eBok/Kindle og Oslos fantastiske bibliotektjenester.

Skriving: Å skrive er å tenke, og å tenke er å skrive. Jeg bruker notatboken min til å forme tanker. Brorparten egner seg nok bare til husbruk, men man skal aldri si aldri. Dessuten vil jeg gjerne bli god til å skrive, og skal man bli god til å skrive må man trene.

Øving: Hjernen er et plastisk organ. Den former seg etter hvilke utfordringer den brukes til å takle. Min erfaring er at et bredt spekter av utfordringer skaper grobunn for nye ideer, evne til å se nye løsninger og oppdage muligheter. Derfor bruker jeg tid på å lære meg ting jeg ikke kan, slik som å spille gitar (tre grep, and counting), male, tegne og fotografere.

Dette jobber jeg for tiden med å gjøre mindre av

Nøling: Det er krevende å ta beslutninger, og i praksis klarer vi bare et begrenset antall på en dag. Derfor er det viktig å å redusere antall beslutningssaker som ligger på vent og stresser systemet. Ta en beslutning og gå videre i livet, med andre ord. Samtidig er det også viktig at ikke beslutningskapasiteten ikke spises opp av uvesentligheter. Her har jeg blant annet tatt lærdom av president Obama, som etter eget sigende tok én beslutning om hva slags klær han skal ha på seg i sin tid som president – og så var han ferdig med det. Jeg bruker heller ikke tid eller krefter på å velge klær lenger.

Sløving: Det er helt nødvendig å ha noe nedetid, hvor batteriene kan lade i det stille. Men i mitt hode er det forskjell på å slappe av og å sløve. Sløving er når jeg bruker en hel kveld foran tv’n uten å kunne huske hva jeg har sett på. I grunnen er det mer givende å sette ny highscore i Lego Star Wars eller Call of Duty. Det er i hovedsak bare tøys og tull det også, men man kan faktisk å bli smart av det. Og hvis man er i godform orker man kanskje å lese, skrive eller øve litt istedet (se over).

Irritering: Hvis noe irriterer, så bør jeg gjøre noe med det. Hvis jeg ikke KAN fjerne det som irriterer meg, må jeg fjerne irritasjonen. Å tenke på noe annet jeg faktisk kan gjøre noe med hjelper bra.

Hva synes du er viktig å prioritere? Sleng meg en kommentar eller e-post hvis du har noen tanker du vil dele. Det setter jeg alltid pris på.