Hegnars pinlige børsbom

hegnar

Trygve Hegnar har merkelig nok stor tro på egne evner til å spå om børsen, skriver NA24s økonomikommentator Are Slettan.

Are Slettan hjelper på vår hukommelse med noen talende eksempler på børsuttalelser fra Trygve Hegnar de siste årene. Dessverre for Hegnar blir han rimelig avkledd:

  • Hegnar har regelrett gjort narr av «kjøp og hold». – En tåpelig teori, skrev Hegnar i januar.
  • 23. januar, dagen etter bunnen, sier Hegnar på HegnarOnline TV at han ser «ingen lysning».
  • 31. januar sier Hegnar følgende på HegnarOnline TV: – Jeg står fast ved det jeg har sagt tidligere, at i den typen markeder, så kan man like godt være ute av markedet.
  • 7. februar, følger han opp på HegnarOnline TV: – Jeg skjønner ikke at folk orker å være i aksjemarkedet, jeg. Og: – Vi er inne i en elendig tid og jeg har sagt det lenge. Og: – Jeg skjønner ikke at folk skal være i aksjemarkedet hele tiden, for det er noen sånne hovedtrender som er der.
  • 14. mars kommenterte Hegnar kollapsen i Bear Stearns på HegnarOnline TV: – Dette bekrefter det jeg har sagt mange ganger. I et sånt marked bør man ikke være som aksjonær, for man kan bli drept uten at man har noen sjanse til å komme seg ut.
  • Men nå, etter at Oslo Børs er tilbake ved tidligere toppnoteringer er til og med Trygve Hegnar blitt positiv. På HegnarOnline TV kunne han fredag 16. mai fortelle at det er «fantastisk morsomt» på Oslo Børs. – Alle er rikere, unntatt de som ikke har aksjer, de som har pengene i banken, sa han.
  • Også på bunnen etter det forrige store børsfallet, i 2003, anbefalte han – mange ganger – at småsparere burde holde seg unna aksjemarkedet. Verken den gang eller nå har han i ettertid gitt sine mange lesere og seere noe entydig råd om å kjøpe seg inn igjen, ettersom børsen nådde nye høyder. Tvert om har han flere ganger kommet med nye pessimistiske kommentarer når Oslo Børs midlertidig har falt tilbake, for eksempel høsten 2005 og sommeren 2006.

Hegnar har fortjent Slettans drepende kritikk ettersom hans tilnærming til å gi spareråd er relativt arrogant uten å være særlig konstruktiv.

Egen erfaring
Organisasjonen jeg jobber for ble i vinter sterkt kritisert av Hegnar for vår generelle anbefaling til folk flest om å sitte stille gjennom urolige tider på børsen.

18. januar skrev Hegnar en leder i Finansavisen hvor han kritiserte Verdipapirfondenes forenings anbefaling om å sitte stille gjennom uroen i aksjemarkedene. "Å sette nye penger i aksjemarkedet akkurat nå er som å spille i Lotto," mente Hegnar da.

Tross kritikken stod vi selvsagt på vårt, og dro resonnementet enda lenger. (Noe HegnarOnline la merke til, og lagde en god artikkel på.)

Poenget her er ikke å hovere over personen Trygve Hegnars manglende evne til å forutsi børsutviklingen på kort sikt. Poenget er å advare mot å høre på ALLE folk som mener de kan forutsi børsutviklingen på kort sikt. Det kan de ikke.

Selv om børsutviklingen hadde blitt slik Hegnar spådde hadde ikke rådet hans vært noe bedre. At han i så fall hadde flaks og tippet riktig ville ikke vært noe mer imponerende enn det er når han har uflaks og tipper feil.

Det er dessverre ikke noe reflektert råd, men ren gjetning.

Tenk annerledes
Det er en avgrunn mellom kortsiktige og langsiktige investeringer på børsen. De langsiktige driver ikke med tipping, og kan trygt legge Hegnars "råd" til side.

Les Are Slettan i stedet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.