Destillere, kriminalisere, argumentere, legalisere, reparere

Megadestilleri
De fleste av verdens hjemmebrennere bruker trolig mindre avanserte destillerier enn dette.

Det er ikke ofte jeg føler behov for å uttrykke at jeg er enig med det politiske partiet Demokratene om noe. I dag gjør jeg et unntak. Det er jo tross alt snart jul.

NRK Trøndelag kan melde at Demokratene vil legalisere hjemmebrenning. Aprilspøken fra tidligere i år var altså ikke siste pip fra trønder-demoene om dette temaet.

“Jeg synes man kan likestille det å brenne av litt heimebrent som å lage øl og vin, og det spiller ingen rolle at sprit er sterkere enn øl og vin, det er en lovlig vare som selges på polet,” sier gruppeleder for Demokratene i Trondheim bystyre, Svein Otto Nilsen til Adresseavisen.

Full av prinsipper
Alkohollovens §8-1 slår fast at det ikke er lov å tilvirke brennevin uten tillatelse.

Men her er det et prinsipielt paradoks: Det er jo ikke destilleringen som tilfører alkohol til brennevinet, men gjæringen. Samtidig er gjæring lov, så lenge man ikke skal bruke den gjærede væsken til brennevin (jmfr § 8-3). Hvorfor?

Jeg kjenner ikke forarbeidet til loven, men nåtidige argumenter for hjemmebrenningsforbudet er ofte pragmatisk begrunnet, slik Krf-politiker Odd Anders With gir et eksempel på i NRKs sak:

“Dette har ført til at folk har mista både hus og heim og i noen tilfeller livet. Hvis man kaller dette en kultur som må bevares, så sier jeg bare bevare meg vel,” sier With.

Brennevinsfremstilling kan være heftet med eksplosjon- og brannfare. Men det trenger ikke nødvendigvis være det, ettersom det finnes gangbare destilleringsmetoder som ikke medfører eksplosjons- eller brannfare.

Dessuten er det mye som kan koste folk livet uten at det er forbudt ved lov av den grunn. Jeg nevner i fleng levende lys i stua, røyking på senga, nyttårsraketter, frityrsteking, bilkjøring, våte badegulv og turgåing i tordenvær.

Alskens ulovlige apparater
§ 8-5 i alkoholloven slår fast at det ikke er lov til å “ha i besittelse, innføre eller omsette apparater, herunder deler og utstyr, som er bestemt for eller som finnes tjenlige for tilvirking eller omdestillering av sprit eller brennevin.”

Etter allment kjente prinsipper for destillering omfattes herunder blant annet plastbøtter, kokekar og varmekilder av noe slag (fra akvarievarmere til kokeplater).

For å sitere min egen førstereaksjon: “Det var da veldig.”

Slipp spriten fri
Av prinsipielle årsaker mener jeg det er tankevekkende at det i verdens rikeste land er tillatt å fremstille alkohol, men forbudt å destillere den.

Det er, for å sitere en anonym bekjent, “ganske teit”. Men det er samtidig ikke det eneste som er ganske teit, og trolig en av de teite tingene som vi er nødt til å leve med i overskuelig fremtid.

Nåvel. Snart er det jul som sagt, og da vil jo spriten flomme uansett.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.