Bygdekvinnelaget finner ikke ordet pule i ordboken

Sint bygdekvinneNRK Sogn og Fjordane melder at bygdekvinnelaget nå går til kamp mot fy-ord i media. Ifølge NRK rant begeret over for bygdekvinnene da de hørte og så en liten gutt ta ordet “pule” i sin munn i en tv-reklame for en kjent butikkjede. Nå er de sinte.

Talskvinne for Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag, Hildegunn Huus, vil ikkje at små ungar skal “slenge med leppa” og bruke ord dei ikkje forstår sjølve. Ifølgje Huus er ikkje “pule” eit vanleg ord å bruke, men noko som tilhøyrer eit grovare lag i språket. Ho seier ho ikkje har funne ordet i noko leksikon eller liknande oppslagsverk, og undrar seg difor på opphavet til ord som “pule”.

Dei vil likevel ikkje boikotte matvarekjeda i første omgang, men åtvarer for framtida med å seie at dei kjem til å vere på vakt. – Dette er ei farleg samfunnsutvikling, seier dei. Men at dei er pripne, vil dei ikkje gå med på: – Då var det mykje vi skulle reagert på, seier Huus. Sjølv brukar ho ikkje ordet i det heile.

Jeg er helt enig i at dette er en veldig farlig samfunnsutvikling som vi må ta svært alvorlig. Men det farlige er ikke at barn bruker ordet “pule”, hvilket for eget vedkommende har vært et kjent, og tildels kjært uttrykk siden jeg gikk i barnehagen tidlig på 1980-tallet.

Nei, sannelig jeg sier dere, det farlige er at sjokkerende pripne bygdekvinner (jo, det er dere!) får plass til å komme med slike skamløse utspill hos vår kjære allmennkringkaster, NRK! Barn og andre påvirkelige individer kan kan komme over denne type utspill når de surfer intetanende rundt på internett etter siste nytt om statsbudsjettet. Smussen kan således komme til å influere deres holdninger, og før vi vet ordet av det har vi fått en hel generasjon barn og unge som agiterer for å forby uskyldige ytringer som for eksempel banning på internett.

I verste fall kan vi få en reaksjonær reaksjon i samfunnet, hvor alle våre verdier og vår moralske grunnstamme trues med utryddelse. Ytringsfrihet, borte. Religionsfrihet, borte. Organisasjonsfrihet, borte. Friheten til å gå uten undertøy, borte.

Det er alarm! På vegne av vanvittig mange.