Bokanmeldelse: Fredag hele uka

tgifriday

Kan man  ha fredag hele uka bare maten er god nok? Så synes kokeboken “Fredag hele uka” av Lise Finckenhagen å hevde. Og det er en besnærende tanke. Veldig besnærende.

I jakten på gleden i de små ting står mat helt sentralt. Det gjør også fredag, en dag for både dypfølt lettelse og søt forventning. Det var derfor med en viss spenning jeg satte meg ned med “Fredag hele uka” og det besværende håpet boken tenner. Kan man virkelig ha fredag hele uka? Dessverre er svaret nei, men det er ikke bare kokebokens skyld.

Bare fredag er fredag
For noen år siden gikk det en tv-reklame hvori en mamma drømte om fredspris, foredragsturne og magasinforsider som følge av at hun revolusjonerte familiehyggen ved å servere taco på en helt vanlig hverdag. Det va en litt svett og slapp morsomhet, godt hjulpet av at det var en kvinne som lagde middag til mann med stresskoffert og to sønner som spilte tv-spill.

Det både denne reklamen og konseptmakerne bak “Fredag hele uka” hopper over er at fredag er fredag på grunn av noe helt annet enn mat og drikke.

Fredag er et veiskille i hverdagsrytmen. Fredag er slutten på slitet og starten på hvilen, slutten på plikt og starten på lyst. Uansett hva man spiser – om det er lutefisk, taco eller grandiosa – er det fredagsstemning på kjøkkenet – på fredag.

Dette lar seg ikke eksportere til en grå tirsdag etter svømmetrening før kveldsjobbing med en sulten familie rundt bordet. På slike dager tyr man ikke til en kokebok når man skal koke. Man tyr til Fjordland. (Husker du reklamen om Ole Lukkøye? DEN var morsom.)

Godt forsøk
Likevel, det er ikke noe galt i å prøve å spre litt fredagsstemning. Tvert imot. Det er forbilledlig. Og på mange måter er “Fredag hele uka” et godt forsøk.

Boken er godt skrevet, oppskriftene er hensiktsmessig satt opp og innbydende illustrert. Til hver rett er det tips til variasjon. Habilt, dyktig, vakkert. Men ikke all verdens inspirerende.

Utvalget av retter er rikholdig, men i synes ganske tilfeldig sammensatt. Utvalget er simpelthen forfatterens favoritter inndelt etter en blanding av abstrakte og konkrete fellesnevnere som er mer eller mindre logisk knyttet til matoppskriftene.

Inndelingene fisk, grill og dessert er logiske. Påskemat, høstmat, desembermat og vårmat er også forståelig, særlig sett i sammenheng med forordet der Finckenhagen tar til orde for å bruke ferske og lokale råvarer. Men turmat, hagepartymat, ferieminnemat, vennemat, gavemat og trøstemat er bare rare.

Raison d’être
I seg selv er ikke inndelingene noe problem, blant annet fordi registeret er betydelig mer logisk satt opp. Men når utvalget av retter er såpass tilfeldig som de er savner jeg sårt en tydelig “raison d’être” for hver av dem. Jeg savner historien bak for å forstå hvorfor de er med og – ikke minst – for å bli inspirert av fredagsstemningen som etter sigende skal ligge skjult i dem.

For å illustere litt hva jeg savner passer det å vise til et eksempel på en bok som lykkes svært godt med å sette et utvalg retter inn i en levende sammenheng ved at de ikles historier fra forfatterens liv. Boken “Pappa heter Daddy” gjør dette på en mesterlig måte, etter mitt skjønn. Det er en bok jeg gjerne setter meg ned med helt uten den minste plan om å lage mat, men hvor jeg alltid blir inspirert og underholdt, og en sjelden gang også blir inspirert nok til å hive sammen en rett helt på sparket.

Jeg tror “Fredag hele uka” ville kommet nærmere sitt mål om å spre litt fredagsstemning utover tilværelsen dersom den hadde kortet ned antall retter og brukt mer plass på hver enkelt rett ved å veve den inn i en egen historie om fredagsstemning på sitt beste. Slik det er nå kommer fredagsstemningen kun til uttrykk gjennom de tidvis merkverdige oppskriftsinndelingene, som sparkes i gang av noen korte tekster. Tekstene er ikke dårlige. Men de fremstår som ikke spesielt nært knyttet til selve rettene som inngår i seksjonene, og da blir det litt for fjernt til å få særlig inspirasjonseffekt.

Oppsummert
Slik “Fredag hele uka” fremstår nå er det en pent laget kokebok stappfull av gode oppskrifter. Men det er tilfellet for de fleste andre kokebøker også, på godt og vondt. Omslaget og forordet ga håp om noe mer, men lyktes ikke å levere.

Det er kanskje litt fordi ønsket om fredag hele uka er en utopi, men ikke bare.

Vær oppmerksom på: Jeg får tilgang til å lese denne og enkelte andre bøker gjennom å være en Lesevenn i Ark Bokhandel.