Billig mat i Norge?

MatvarerElling Borgeraas, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), sier matprisene aldri har vært lavere i Norge, ifølge Dagens Næringsliv.

– Norge er helt klart blant de landene med lavest matpriser. Jeg vet ikke om noen andre land med såpass lave priser i forhold til inntekten. Lave matpriser er en indikator på velstand. Jo mindre vi bruker på mat, dess høyere er levekårene. Her er Norge veldig langt framme.

Lave priser i forhold til inntekten er ganske riktig en indikator på velstand. Og BNP-tall per capita justert for kjøpekraft setter da også Norge på andreplass i verden. Vi er altså verdens nest mest kjøpesterke befolkning. Men det betyr ikke at norsk mat er billig, slik forskeren påstår:

Det er ikke et høyt prisnivå på mat i Norge, til tross for hva man tror, sier Borgeraas til DN.

Eksempel
Hvis forskerens gjengitte resonnement er korrekt, så vil følgende forhold også være det: La oss si at Stein Erik Hagen tjente 100 millioner kroner ifjor (den griseheldige sniken). La oss også si at naboen din tjente 1 million kroner (den overbetalte slasken). La oss i tillegg si at barnehageassistenten på Steinerskolen oppe i skogholtet tjente 200.000 kroner (den tapre samfunnsstøtten). Er du med? Fint.

Hagen har arrangerer en del grillfester og spiser en og annen roastbiff i ny og ne i løpet av året. Tilsammen bruker han solide 100.000 kroner på mat i måneden, hvilket blir heftige 5,2 millioner kroner totalt for året. Naboen din har et mer normalt overforbruk, og bruker 5.000 kroner i måneden, hvilket blir 260.000 kroner totalt for året. Barnehageassistenten er vegatarianer, og bruker bare 2.500 kroner i måneden på mat (resten på yogakurs), hvilket blir 30.000 i året.

Hagen har altså brukt 5,2 prosent av inntekten sin på mat. Naboen din har brukt 26 prosent av inntekten på mat. Yogabarnehageassistenten har brukt 15 prosent av inntekten på mat. De handler alle sammen på Rema 1000 fordi det enkleste er ofte det beste.

10.000 kroner-spørsmålet blir da: Hvem har billigst mat?

(Hint: Andelen av inntekt brukt på mat er ikke noe mål på hvor dyr eller billig maten din er. Det er delvis et mål på hvor rik du er, og delvis et mål på hvor opptatt du er av mat.)