7 trinn til god kaffe

God kaffe vokser riktignok på trær, men det er bare en begynnelse. Brygging av god kaffe er en av de mange edle kunstene som skiller menneskeheten fra bavianene (blant andre).

I anledning mitt prosjekt med å synke umerkelig ned i en rolle som kjip retro hipster har mine kjære barn gitt meg en kaffekvern. Dermed er det slutt på å helle varmtvann over gammelt og smakløst kaffe-oppsop, og vi entrer en vidunderlig verden full av bedre kaffe enn jeg har fortjent.

Heldigvis fulgte det med en brosjyre til kvernen, og den kunne fortelle meg hva som skal til for å lage god kaffe. Det som kreves er følgende (kommentarene er mine, ikke brosjyrens):

1. Gode kaffebønner: “D’uh!” vil trolig mange si, men stopp en halv! God kaffe vokser riktignok på trær, men ikke hvilke som helst trær. Og den beste kaffen blir ikke kjøpt av de store kaffehusene. De store kaffemerkevarene har solgt seg inn på at de smaker det samme fra gang til gang. Derfor prioriterer de konsistent smak (og tilstrekkelig kvalitet). Ettersom kaffe fra et og samme sted varierer i smak i henhold til værforhold med mer er de store kaffemerkene nødt til å blande ulike kaffesorter i ulike forhold fra år til år for å oppnå nøyaktig samme smak. Dette er akkurat som produksjonen av blended whisky og snus. Ikke noe galt i dette. Men den beste kaffen er som single malt whisky og limited edition snus – den varierer i smak, men er alltid en superb opplevelse – for superb til å rotes inn i et standardprodukt.

2. Godt vann: Hvis vannet har for mye kalk eller andre mineraler må det filtreres for at ikke kaffen skal få smak av det. Det samme gjelder selvfølgelig hvis det er mye klor eller lignende i det. Heldivis er norskt springvann tilnærmet perfekt. Temperaturen skal være mellom 90 og 96 grader Celsius.

3. Rent utstyr: Gammel, harsk kaffeolje er ikke et pluss for kaffen din. Derfor bør alt kaffeutstyret renses godt for hver gang. Likeledes er det ikke veldig lurt å vaske utstyret i gammelt oppvaskvann som du nettopp har brukt til å vaske pinnekjøttgryta i, for eksempel. Det skal være rent, rent, rent.

4. Rett mål: God kaffe krever akkurat riktig forhold mellom kaffe og vann. 60 gram per liter er cirka bra. Bruk vekt og litermål.

5. Nykvernet kaffe: Brente kaffebønner inneholder aromaer, oljer og gasser som holder seg relativt godt inne i bønnen (3-4 uker), men forsvinner raskt når bønnene kvernes. Derfor er det viktig å kverne bønnene kort tid før brygging.

6. Riktig kverningsgrad: Jo lenger tid kaffen skal trekke i vannet, desto grovere bør den være kvernet (se også punkt 7). Presskanne og kokekaffe skal være grovkvernet. Filterkaffe og perkulator skal være medium. Espressokaffe skal være finkvernet.

7. Riktig bryggetid: Jo grovere kaffen er kvernet, desto lenger bør den brygge (se også punkt 6). I presskanne og kokekaffe trekker kaffen i fem minutter i vannet. I filterkaffe og perkulator renner vannet gjennom kaffen på kort tid. I en espressomaksin presses vann under trykk gjennom kaffen på null komma svisj.

Verre er det altså ikke. Dersom man er nøye, oppmerksom og brygger store mengder kaffe vil man trolig kunne mestre denne edle kunsten i løpet av kun ett gjennomsnittlig voksent liv.