3 trinn til en helende hage

20120325-214046.jpg

Slipp fangene løs, det er vår! Naturen legger godviljen til. Sevjen stiger i både det ene og det andre. Det klukker i bekk og låter i li.

Men dessverre ser hagen ut som en dass. Alt man glemte å kaste i fjor titter igjen vinterblekt frem fra snøens gjemsel. Likevel er det optimisme i luften. Snart kommer det blader på de nakne trærne, og det gulbrune gresset vil grønne seg til.

Da blir det igjen godt å kunne være i en hage .

Nøyaktig hvor godt det er å være i en hage har man etterhvert fått empiri på. Scientific American rapporterer forskning som viser at sykehushager kan bidra til både helbredelse og rekonvalesens – primært gjennom å redusere stress og lindre smerte, noe som styrker immunsystemet og kroppens evne til å helbrede seg selv.

Men ikke alle hager er like virkningsfulle. Studier viser at følgende kjennetegner de mest brukte og høyest vurderte sykehushagene:

1. Mye grønt. Veldig mye grønt. Både trær og busker og gress og planter – alt som bidrar til frodighet og private “lommer” hvor man kan trekke seg litt unna og begrave seg i plantelivet.

2. Lett adspredelse. Små kronglete stier man kan slentre på, stoler hvor man kan sitte og ha en privat samtale eller se på folk, en liten bekk eller en dam som man kan flyte en båt eller noen blader i, en petanque eller croquet-bane etc.

3. Enkel tilgang. Hagen bør være i nærheten, lett å finne frem til og behagelig å ta seg rundt i.

For egen del mangler både grønt og adspredelse. Men tilgangen kunne knapt vært enklere, med “hundehården” rett utenfor døra.